Omuz Tendon Belirtileri ve Tedavisi
22 Haziran 2024

Omuz Tendon Belirtileri ve Tedavisi

Omuz Tendon

Omuz tendonları, humerus (üst kol kemiği) kemiğinin üst ucundaki omuz eklemini çevreleyen kaslı bir yapıdır. Bu tendonlar omuz eklemini destekler ve omuzun içe ve dışa dönüş hareketlerini sağlar.

Omuz tendon yırtıkları, gençlerde ve spor yapan kişilerde ani bir hareket sonucu oluşabileceği gibi, zaman içinde tekrarlayıcı baş üstü hareketler nedeniyle de gelişebilir.

Omuz Tendon Yırtığı Belirtileri ve Bulguları

Baş üstü hareketlerde daha fazla ve tekrarlayıcı, sürekli olan bir omuz ağrısı bulunmaktadır. Özellikle geceleri ağrı şiddetini artırır. Ağrı sebebiyle ağrıyan taraf üzerine yatmak zorlaşır. Kas güçsüzlüğü fazlaca görülmektedir. Özellikle kolu kaldırmaya çalışırken bu durum çok belirgindir. Omuz hareketleri sırasında tıkırtılı ve klik sesler duyulabilir. Omuz hareketleri kısıtlanır. Özellikle hastaların en fazla kullandığı kollarında bu rahatsızlık daha fazla olmaktadır. Hastalar, ağrıların başlamasına sebep olduğunu düşündükleri bir hikâye anlatırlar.

Omuz Tendon Yırtığının Risk Faktörleri Nelerdir?

  • Sürekli ve tekrarlayıcı baş üstü hareketler en önemli risk faktörlerinden biridir. Fırlatma sporları yapanlar ve tavan boyama işleri ile uğraşanlar risk altındadır.
  • Omuzlara aşırı güç yüklenmesi ve omuz üzerine düşmek.
  • Yaşlanmaya bağlı dejenerasyon.
  • Omuz tendonunun akromion denilen çıkıntının altındaki yüzey tarafından zedelenmesi.

Omuz Tendon Tedavisinde PRP Uygulaması

Omuz tendon yırtıklarında PRP (Platelet Rich Plasma) tedavisi uygulanmaktadır. Omuz eklemi hastalıkları, orta ve ileri yaş grubunda en sık karşılaşılan kas iskelet sorunlarından biridir. Omuzda en sık tendon sıkışma sendromu ve buna bağlı tendon yırtılmaları, tendon romatizmaları, bursitler, donuk omuz ve özellikle ileri yaşlarda kireçlenme ile karşılaşılmaktadır. Bu hastalıkların tedavisinde fizik tedavi, ilaç tedavisi, kortizon enjeksiyon tedavisi ve cerrahi müdahale sıkça kullanılmaktadır.

PRP tedavisi, ilk başlarda kozmetik bir tedavi olarak geliştirilmiştir. Fakat sonraları kas iskelet sistemi hastalıklarında da iyileştirici etkisi fark edilerek omuz ağrılarında da kullanılmaya başlanmış yeni bir yöntemdir. PRP, omuz ekleminde tedavi edilecek bölgeye 2-3 ml kadar PRP birer ay arayla toplamda 2 kez uygulanır. Tendon yırtıklarında ve tendinitlerde tendonun çevresine, omuz eklemi kireçlenmelerinde eklem içine yapılır. Uygulama doğrudan omuz kısmına yapılır. Ancak bu durumda tam istenen bölgeye uygulanamayabilir. Bu nedenle ultrason görüntüleme sistemi ile hedeflenen bölgeye yapmak daha sağlıklıdır.

Enjeksiyondan sonra birkaç hafta içinde iyileşme süreci başlar ve bu süreç 3-12 ay arasında devam eder. Bu nedenle PRP enjeksiyonlarından sonra, kortizon enjeksiyonlarında olduğu gibi hemen bir ağrı azalması olmaz. Şikayetler yavaş yavaş azalır ve aylar içinde geçer.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Parmak Tendon Kopması Tedavisi

Parmak Tendon Kopması Tedavisi

Haber Bülteni