Tendon Kesisi Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Tendon Kesisi Belirtileri ve Tedavisi

Tendon Kesisi

El yaralanmaları, özellikle sinir ve tendon kesileri ile olan yaralanmalarda büyük önem taşımaktadır. Tendon kesi tedavisinde en önemli husus, tüm tedavi yöntemlerinin araştırılarak her kesiğe göre en uygun tedavi yönteminin seçilmesidir. Hiçbir yaralanma diğerine benzemez. El yaralanmalarında asıl amaç, ele en yüksek miktarda eski işlev ve fonksiyonlarını kazandırmaktır. Tendon, kas ve kemik arasında uzanan, fibrozis beyaz renkli bant veya şerit şeklinde bir yapıdır. Bu yapıların bir ucu kasa, diğer ucu ise hareket ettirilmesi gereken yere bağlıdır. Kasın kesilmesi ile meydana gelen hareket kuvvetini tendon kemiğe aktarır. Kemik ise bağlı olduğu eklem sayesinde hareket etmektedir. Tendon kesildiği zaman ise bu hareket oluşmaz. Ancak bu hareketin kemiğe doğru itilmesinde başka etkenler de oldukça etkili olabilir. Bıçak kesisi, iş kazaları ve cama yumruk atmak gibi yaralanmalar sonucunda tendonlarda kesi oluşabilir. Bu kesilere bağlı olarak el parmaklarını hareket ettirememe ya da kısmi hareket ettirebilme durumu meydana gelir.

Tendon Kesisi Tedavi Yöntemi

Tendon kesisi tedavisinde temel yöntem, kesik tendonun cerrahi yöntem kullanılarak onarılmasıdır. Buradaki en önemli nokta, cerrahi onarımın yaklaşık olarak ilk hafta içerisinde yapılmasıdır. Eğer belirtilen süre içerisinde yapılmazsa, tendonlarda oluşan kesik serbest kalması ile kısılma olabilir ve cerrahi onarım sırasında bu kısılmaya bağlı olarak uç uca getirilmez. Böyle bir durumda, kısılmaya bağlı olarak arada oluşan boşluk kadar tendon protezi konur ve konulan protezin yol oluşturabilmesi için en az altı hafta kadar kalması gerekir. Altı haftalık sürenin sonunda hasta yeniden ameliyata alınır. Vücudun başka bir yerinden alınmış olan tendon protezi çıkarıldıktan sonra onun yerine konarak cerrahi yöntem sonlanır. Tendon cerrahi yöntemi, beceri isteyen ve basit görünse de tendonların genel yapısından kaynaklı olarak sonuçların olumsuz olma (parmaklarda fonksiyon kaybı) olasılığının oldukça yüksek olduğu bir ameliyat türüdür.

Atel

Kesik tendonlara dikiş yapıldıktan sonra dikilen uçların birbirlerine kenetlenme süresi yaklaşık altı hafta kadar sürer. Bu süre zarfında kişinin yapmış olduğu istemsiz çekme hareketine bağlı olarak dikilmiş olan kısımda kopma, dikişlerde gevşeme olmaması amacı ile koruyucu bir atel kullanılır. El ve bu atel yaklaşık altı hafta kadar kalır.

Tendon Kesisinde Neden Fonksiyon Kaybı Olur?

Tendon kesilerinde, özellikle fleksör tendon kesi olaylarında, parmağın eskisi gibi hareket edememesi ya da tedavi sürecinin aylarca devam etmesi ve seri operasyonlara ihtiyaç duyulma olasılığı yüksektir. Tendonların özel zarları vardır ve bu zarlar çevre doku yapışmalarını önler, böylece tendonların kolayca hareket etmesini sağlar. Tendonların kesildiği yerlerde bu zarların bütünlüğü bozulur ve mikroskobik olarak tendonun iç yüzeyindeki dokular çevre doku ile temas eder. En iyi cerrahi merkezlerde bile mükemmel cerrahi uygulamalar yapılsa da yapışma riski iyileşme süresince daima mevcuttur. Uygulanan cerrahi tedavi sonrasında bu yapışmaları engellemek amacıyla kontrollü parmak hareketleri ve profesyonel fizik tedavi ile mükemmel bir hasta uyumuna ihtiyaç vardır. Eğer yapışma olursa tendon kaymaz ve bunun sonucunda da parmaklar hareket edemez hale gelir. Yapışmanın tedavi yöntemi ise fizik tedavi ile açılma sağlanmazsa, cerrahi olarak yeniden serbestleştirilmesidir ki, bir defa yapışan bir tendonun ikinci defa yapışma olasılığı yüksektir.

Sonuç

Tendon kesisi, ister parmak ister bilek seviyesinde olsun, cerrahisi oldukça incelik isteyen ve işin yalnızca cerraha düşmeyip multidisipliner bir yaklaşımla iyi bir fizik tedavi ve mükemmel hasta uyumunun gerekli olduğu, fonksiyon kaybının oluşmaması için önemli fakat tedavisi uzun süren yaralanma türleridir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

El Tendon Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

El Tendon Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Ayak Tendon Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Tendon Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Tendon Fizik Tedavi

Tendon Fizik Tedavi

El Bileği Tendon Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi

El Bileği Tendon Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Derin Tendon Refleksi Belirtileri ve Tedavisi

Derin Tendon Refleksi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Tendon Kopması Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Tendon Kopması Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Tendon Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Tendon Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi