Tendon Yırtılması, Tendon denilen yapılar vücutta bulunan kasları kemiklere bağlamakla görevli olan lifli ve oldukça güçlü yapılardır. Tendon yırtılması rahatsızlığı vücutta en sık olarak bacağın ön, üst kısmında bulunan dörtlü kas grubunda, aşil tendonda, omuz manşeti kısmında ve pazıda görülmektedir
Tendon yırtılması durumunun belirtileri
Aşağıda sıraladığımız durumlar herhangi bir tendon yırtılması rahatsızlığının bir göstergesi olarak sayılabilir:
- Tendon çevresinde duyduğunuz veya hissettiğiniz yırtılma, kopma ve kütleme gibi hisler ağrılar.
- Bu bölgede şiddetli bir şekilde gerçekleşen ağrılar.
- Ani bir şekilde veya zamanla orta seviye bir hızda oluşan morarmalar.
- Kendisini belli eden bir kuvvetsizlik hissi.
- Bu rahatsızlığın bulunduğu bölgedeki kol, bacak veya o bölgeyi hareket ettirememe.
- Ağır cisimleri kaldıramama.
Tendon yırtılması durumunda, tendon bağlanmış olduğu eklemin ucunda bir miktar topaklanarak hafif bir şekil bozulmasına sebebiyet verebilir.
Tendon yırtılması durumunun nedenleri
1) Fiziksel olarak etkenler
Tendon yapısı her ne kadar bağ kurabilecek seviyede bir sağlamlığa ve kuvvete sahip olsa da kontrolsüz bir hızlanma, büyük ve ani bir darbe alma, kapasitesinin üstünde bir seviyede zorlama gibi nedenlerden dolayı, tendon yırtılması veya kopması rahatsızlıkları oluşabilir.
2) Tendon zayıflaması
Tendon ve birbirine bağlamış olduğu kas ve kemik yapıları zayıfladığı takdirde tendon yırtılması durumu doğabilir.
Bu yapıların zayıflamasına sebebiyet verebilecek etkenler de şunlardır:
- Yaşlılık durumu
- Vücuttaki kan dolaşımının yetersiz seviyede kalması.
- Tendon bölgesine steroid enjekte edilmesi (Bazı ciddi tendon iltihaplanması hastalıkları karşısında tedavinin gerçekleşmesi için bu metot kullanılabilir).
- Kinolon türünde antibiyotik ilaçlar kullanmak.
Kesinlik durumu tam olarak ispatlanmış olmasa da 0 kan grubuna sahip insanlarda bulunan aşil tendon yapılarının daha zayıf olabileceği düşünülür.
Tendon yırtılması rahatsızlığının tedavisi
1) PRP tedavisi
PRP (Trombosit bir şekilde zengin kan plazması) tedavi türü son zamanlarda oluşan tendon yırtılması rahatsızlıklarında yaygın bir tedavi yöntemi olarak kullanılır. PRP tedavisi hastanın kendi kanından olan pıhtılaştırıcı ve yenileyici özelliği olan kan elementlerinin konsantre olan versiyonudur. Tendon bölgesine şırınga yardımı ile verilir.
Bu sayede de:
- Herhangi bir cerrahi ameliyata gerek kalmayabilir.
- Rahatsızlığın iyileşme süreci kısaltılmış olur.
- İyileşme süreci boyunca oluşabilecek olan ufak tendon yırtılması durumlarının tekrarlanması ihtimali engellenmiş olur.
PRP, kişinin kendi kanından alınmış olduğu için son derece güvenli ve vücutla uyumlu bir yapısı vardır. Ancak PRP için ilk 48 saatlik dilim çok önem taşır, tendon yırtılması rahatsızlığından sonraki en kısa sürede hastaneye gidilmesi gerekir.
Cerrahi müdahale
Tendon yapısı vücudu diğer bölümlerine oranla çok daha yavaş bir şekilde yenilenmektedir. Ayrıca yırtılmış durumda olan kasın harekete devamı yenilenmesine engel olur. Bu iki nedenden dolayı tendon yırtılması rahatsızlıklarının çoğunda cerrahi müdahale gerekir. Bu operasyonlarda tendonun yırtılıp da ayrılmış olan iki ucu birbirine dikilir.
Ev tedavisi
Tendon yırtılması rahatsızlığının tedavi süreci çok hassas bir şekilde gerçekleşmektedir. Ev içerisinde de aşağıdaki tedavi şekilleri uygulanabilir.
- Dinlenme, istirahat etme.
- Buz sürerek tedavi.
- Ağrı kesici ilaçlar.
- Yavaş bir şekilde kuvvetine kavuşturma şeklinde sıralanan tedavi yöntemlerini deneyebilirsiniz.