Tendon Kisti Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Tendon Kisti Belirtileri ve Tedavisi

Tendon Kisti

Tendon kisti, insanlarda herhangi bir eklemde ya da tendon kılıfı üzerinde meydana gelen hücresel değişimlerdir. Bu kistler, kimi zaman bir şişlik olarak, kimi zaman da bir tümör olarak karşımıza çıkmaktadır. Tendon kistleri genellikle iyi huylu kistlerdir. Ancak, bu iyi huylu kistler her ne kadar zararsız olsa da, gerekli tedaviler yapılmadıkça kişide çeşitli sorunlara neden olabilirler. İyi huylu olmalarına rağmen, vücudun başka bölgelerine yayılma eğiliminde değillerdir. Tendon kisti, sürekli olarak büyüyen bir yapıya sahiptir. Özellikle eklem bölgelerinde oluşmayı sevdiği için, kişilerde görüldüğü andan itibaren bazı hareketlerin engellenmesine yol açabilir. Bu kist, erkeklere göre kadınlarda yüzde yetmiş oranında daha fazla görülür. Bu nedenle kadınlar daha fazla risk altındadır. Ayrıca, tendon kistinin en çok 20-40 yaşlarındaki insanlarda görülme riski yüksektir. Bu kistin oluşumuna neden olan bazı hastalıklar ve alışkanlıklar da bulunmaktadır. Bunlardan biri, sürekli olarak bilgisayar başında fare (mouse) kullanan insanlardır. Bu kişiler, sürekli bileklerini masaya dayayarak bu bölgenin zarar görmesine neden olurlar. Karpal tünel sendromu adı verilen bilek hastalığı ile beraber tendonların zarar görmesi durumunda tendon kisti ortaya çıkabilir. Bu problem çocuklarda son derece nadir görülmektedir ve çocuklarda yok denecek kadar azdır. Tendon kisti, bazen tek bir kist olarak değil, küçük ve çoklu bir şekilde de görülebilir. Kistler büyük bir kistmiş gibi görünse de aslında tanecikli bir yapıya sahiptirler. Bu yapılar, kök kısımlarında birbirine bağlıdır.

Tendon Kisti Nerelerde Görülür?

Tendon kisti, insanlarda en çok el parmaklarında meydana gelmektedir. Parmakların kök kısımları, tendon kistinin ortaya çıkabilmesi için son derece uygun bir yerdir. Bunun yanı sıra, kişilerde avuç içerisinde de meydana gelebilmektedir. Bazı insanlarda ise parmak uçlarında bile tendon kisti ortaya çıkabilir. Bu nedenle oluşan şişlikleri önemsemeniz sizin için çok daha sağlıklı olacaktır. Bunların yanında, diz ve ayak bileğinin dış kısımlarında, ayağın üst kısımlarında da tendon kisti meydana gelebilir. İşte bu bölgeler, insan vücudunda tendon kistinin en çok karşılaşıldığı yerlerdir. Bunların haricinde, insan vücudunun hemen hemen her ekleminde tendon kisti görülme riski vardır.

Tendon Kisti Belirtileri Nelerdir?

  • İnsanlarda meydana gelen tendon kistleri genellikle ilk olarak vücudun herhangi bir yerinde şişlik olarak kendilerini gösterirler. Bu şişlikler elle çok rahat bir şekilde hissedilebilir. Bu nedenle şişliğe dokunulduğunda, yumuşak bir dokunun varlığı anlaşılabilir.
  • Tendon kistleri, her ne kadar yumuşak olsa da, 1 ile 3 cm arasında bir büyüklüğe sahip hareketsiz yapılardır. Bu nedenle, hareket ettirilmeye çalışılsa bile bu şişlikler hareket etmez.
  • Tendon kisti olan bölgede meydana gelen şişlikler ve diğer değişiklikler, aniden meydana gelebileceği gibi yavaş yavaş da oluşabilir. Bu şişlikler bazen küçülerek ortadan kaybolabilir.
  • Tendon kisti nerede görülmüşse, buradaki eklemlerde zayıflama ve güçsüzlük gibi durumlar ortaya çıkar. Bu durum oldukça açık bir şekilde hissedilecektir.
  • Bazı insanlarda tendon kisti ağrıya ve sancılara neden olur. Bu nedenle bölgede ağrı olması beklenebilir. Eğer sizde de ağrı meydana geliyorsa, kesinlikle uzman bir doktora gitmelisiniz.

Tendon Kisti Neden Olur?

Günümüze kadar yapılan incelemelere ve araştırmalara rağmen, insanlarda meydana gelen tendon kisti sorununun nedenleri tam olarak ortaya çıkarılamamıştır. Bu duruma neden olan tek durum ise bazı teorilere göre eklem kapsülünde meydana gelen tendon kılıfı bozukluğudur. Ancak, bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Tendon kistinin oluşumunda genetik faktörler, tekrarlayan hareketler ve eklem travmalarının da etkili olabileceği düşünülmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Omuz Tendon Belirtileri ve Tedavisi

Omuz Tendon Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Omuz Tendon Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Omuz Tendon Ameliyatı Riskleri ve Sonrası