Fleksör Tendon Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Fleksör Tendon Belirtileri ve Tedavisi

Fleksör Tendon

Parmakların içeriye doğru bükülmesini sağlayan kaslar fleksör kaslar olarak adlandırılır. Ön kolda bulunan kaslardan çıkan, kordona benzemekte olan tendon denilen yapılar ile parmaktaki kemiklere bağlanırlar. Fleksör kaslar dirsek ya da ön koldan başlayarak kolun orta kısımlarında tendonlara dönüşür ve uçlarına kadar uzanır. Parmaklardaki fleksör tendonlar pulley adı verilen tüneller içinden geçerler. Pulleyler tendonların üzerinde tüneller oluşturarak kemikten uzaklaşmasını önler ve eklemlerin daha aktif ve rahat çalışmasını sağlar.

Fleksör Tendon Yaralanmaları

El bileği, ön kol, el ve parmaklarda oluşan derin kesikler sonrası fleksör tendon yaralanmaları meydana gelebilir. Fleksör tendonlar elde damar ve sinir yapıları ile yakın mesafede bulunur. Bu sebeple elin iç yüzünde meydana gelen yaralanmalarda fleksör tendonlar ile sinir ve damar yapılarının yaralanması sıkça görülür. Tendon yaralanmaları oluştuğunda tendon uçları, kasların çekmesi nedeniyle birbirlerinden uzaklaşır. Kesilmiş bölgede tendon uçları hemen bulunamayabilir. Fleksör tendon kesilmesi meydana geldiğinde hasta parmağını hareket ettiremez ya da bükemez. Eğer tendon tam olarak kesilmemişse, parmağın hareketi ve bükülme işlemi hasta tarafından sağlanabilir, ancak bu durum genellikle ağrılı olur.

Eğer tendon tam kesilmemişse ve hemen tedavi edilmezse, daha sonraki zamanlarda tendon, kesik bölgeden kopabilir.

Kopuk Fleksör Tendon Tedavisi

Cerrahi olarak tendonların uç kısımları karşı karşıya getirilmezse, iyileşme tam olarak sağlanamaz. Tendon kesilmeleri tedavi edilmesi gecikirse, tendonun bağlı bulunduğu kasın çekmesine bağlı olarak tendonun boyu kısalabilir ve tendon uçlarının karşı karşıya getirilmesi mümkün olmayabilir. Parmaklarda bulunan tendonların içinden geçtiği pulley adı verilen tünellerin korunması, tendon kesiklerinin tedavisinden sonra tendonların işlevlerini yerine getirebilmesi açısından oldukça önemlidir. Tendona yakın olan sinir ve damar yapılarının ameliyat sırasında mutlaka mikro cerrahi ile tedavi edilmesi gerekmektedir.

Yapılan cerrahi işlem sonrasında dikilen yapıların tedavisi için en az 2 ile 3 hafta immobilizasyon (aletleme) yapılması gerekmektedir. Alçı çıkarıldıktan sonra hareketler hemen yapılamayabilir. Tendon iyileşmesi sırasında etraftaki dokulara yapışmalar meydana gelebilir. Alçı çıkarıldıktan sonra fizik tedaviye başlanması gerekmektedir ya da alçılı haldeyken erkenden fizik tedavi işlemlerine başlanabilir.

Fleksör tendon yaralanmaları sonrasında genellikle profesyonel fizik tedavi desteği alınması gerekmektedir. Fizik tedaviye rağmen eğer hareketlerin yapılması yetersiz kalıyorsa, tendonun etrafındaki yapışıklıklar bir an önce açılarak zaman kaybetmeden tekrar fizik tedavi işlemlerine başlanmalıdır. Fizik tedavi işlemlerine erken dönemde başlanması oldukça önemlidir. Eğer fizik tedavi işlemlerine erken başlanmazsa, hareketlerin sonradan kazanılması oldukça güçtür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Özer

21 Temmuz 2024 Pazar

Parmağımın içeriye doğru bükülmesini sağlayan fleksör tendonum kesildiğinde neler olabilir? Kesik bölgede tendon uçları hemen bulunamayabilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Özer,

Fleksör tendonun kesildiğinde, parmağının bükülme yeteneğini kaybedebilirsin. Bu durumda, parmağını eskisi gibi içeriye doğru bükmekte zorlanırsın veya hiç bükemeyebilirsin. Kesik bölgede tendon uçlarının hemen bulunamaması normaldir, çünkü tendon uçları kesildikten sonra geriye doğru çekilebilir. Bu da cerrahın tendon uçlarını bulmasını ve onları yeniden birleştirmesini zorlaştırabilir. Böyle bir durumda tendon onarımı için mikrocerrahi gerekebilir. Ameliyat sonrası iyileşme süreci de dikkat ve rehabilitasyon gerektirebilir. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tendon Yapışması Belirtileri ve Tedavisi

Tendon Yapışması Belirtileri ve Tedavisi

Aşil Tendonu Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Aşil Tendonu Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Omuz Tendon Belirtileri ve Tedavisi

Omuz Tendon Belirtileri ve Tedavisi

Omuz Tendon Kopması Belirtileri ve Tedavisi

Omuz Tendon Kopması Belirtileri ve Tedavisi

Omuz Tendon Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Omuz Tendon Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Parmak Tendon Kopması Belirtileri ve Tedavisi

Parmak Tendon Kopması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Tendon Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Tendon Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi