Ayak Tendon Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
24 Temmuz 2024

Ayak Tendon Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Ayak Tendon Ameliyatı

Ayak tendon ameliyatı, özellikle aşil tendonu kopması durumunda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu sorun, daha çok futbol gibi sporlarla uğraşan kişilerde meydana gelir. Ayak tendonu, daha çok aşil tendonu olarak bilinir ve baldır kaslarının topuk kemiğine bağlanmasını sağlayan kalın ve güçlü bir bağ işlevi görür. Bilekten baldır bölgesine kadar uzanan bu bağ, parmak uçlarında ayağı kaldıran en önemli yapıdır. İnsanların yürümesi ve koşması üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.

Spor aktiviteleri sırasında olabileceği gibi, basit gördüğümüz ev işlerini gerçekleştirirken ya da merdivenlerden inip çıkarken bile oluşabilen aşil tendonu kopması ya da yırtılması durumunda ayak tendon ameliyatı gerekebilir. Bu rahatsızlığın daha çok yetişkin yaş grubunda görüldüğünü söyleyebiliriz.

Ayak Tendon Ameliyatı Neden Olur?

Aşil tendonu dediğimiz ayak tendonunun ameliyata ihtiyaç duymasının birincil nedenleri kopma ya da yırtılmadır. Peki, ayak tendonunda meydana gelen bu yırtılma ve kopmalar hangi durumlarda meydana gelmektedir? Pek çok kişi aşil tendonu yırtılma ya da kopmalarının en büyük nedeninin travmalar olduğunu düşünmektedir. Ancak darbeye bağlı olarak meydana gelen yırtılma ve kopmalar oldukça azdır. Bu sorunlar daha çok ısınmadan gerçekleştirilen spor karşılaşmaları sırasında ortaya çıkar. Bu durumda aşil tendonunda ani ve aşırı zorlanmalar yaşanması ayak tendon ameliyatı gerektiren ciddi sorunlara neden olabilir. Aşil tendonunda meydana gelen kopma ve yırtılmaların bir diğer nedeni de kronik aşil tendinitleridir. Yani aşil tendonunun topuğa yapışma yerinde meydana gelen uzun süreli ağrı ve kalınlaşmalardır. Ayrıca kullanılan bazı antibiyotikler de aşil tendonuna zarar verebilmektedir. Bu durumlarda da ayak tendonuna cerrahi müdahale gerekebilir.

Ayak Tendonu Ameliyatı Tipleri Nelerdir?

Aşil tendonunda meydana gelen her sorunda ayak tendon ameliyatı gerekmez. Bu durumlarda hastaya farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Ayrıca aşil tendonunda gerçekleştirilecek olan ameliyatlarda farklı yöntemler kullanılabilir. Aşil tendonu ameliyatı için kullanılan ameliyat tiplerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Artrodez: Ayak ile ayak bileğinde bulunan bir ya da daha fazla kemiğin kaynaştırılması işlemi.
  • Osteotomi: Kemiğin doğru olarak dizilmesini sağlamak için kesme ve yeniden biçimlendirme işlemi.
  • Eksizyon: Kemiğin ve kemik çıkıntısının çıkarılması işlemi.
  • Sinovektomi: Tendonu kaplamakta olan kılıfın temizlenmesi işlemi.
  • Tendon transferleri veya tendon uzatmaları.
Aşil tendonunuzda meydana gelen kopma ve yırtılmalarla ilgili olarak hangi tip ameliyatın gerçekleştirileceği konusunda doktorunuzdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

Ayak Tendon Ameliyatı Sonrası

Genç ve yetişkinlerde sıklıkla karşılaşılan sorunlardan biri olan aşil tendonu kopma ya da yırtılmalarında günlük yaşamın büyük ölçüde olumsuz etkilendiğini görebilmek mümkündür. Bu yüzden cerrahi tedaviye ve erken fonksiyonel rehabilitasyona ihtiyaç duyulmaktadır. Ayak tendon ameliyatı sonrasında erken fonksiyonel rehabilitasyon tedavisi öncesinde PRP yöntemi uygulanabilir. Daha sonra da erken dönemde tendona yük bindirerek bölgenin daha çok çalıştırılması sağlanarak mekanik bir iyileştirme sağlanabilir.

Genel olarak baktığımızda, ayak tendon ameliyatı sonrası hastanın bir ay boyunca ayağının sabit tutulduğu görülmektedir. Daha sonra hastanın brace ile yürümeye başladığı görülür. Ayrıca ameliyat sonrasında günde 3-4 saat brace çıkarılarak egzersizler gerçekleştirilir. İki ay sonra hasta ayakkabı kullanmaya başlayabilir. İkinci ayın sonunda fizik tedavi uygulanarak tendonun güçlenmesi sağlanmaya çalışılır. Bu sırada tekrar kopma yaşanmaması için egzersizlere ve beslenmeye dikkat edilmesi gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

El Tendon Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

El Tendon Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Parmak Tendon Kopması Tedavisi

Parmak Tendon Kopması Tedavisi

Güncel

Tendon Kesisi Belirtileri ve Tedavisi

Tendon Kesisi Belirtileri ve Tedavisi