Parmak Tendon Kopması Tedavisi
22 Haziran 2024

Parmak Tendon Kopması Tedavisi


Parmak tendon kopması, kasların bitiş yerlerinde yapışmadan önce "kiriş" adı verilen yapılara dönüşmüş haline tendon denir. Tendonlar, insan vücut yapısında kolların, ellerin ve parmakların hareketlerini sağlayan yapılar olarak bilinmektedir. Bu yapıların herhangi bir kaza veya sebepten dolayı kesilmesi ve uzvun hareket kabiliyetini kaybetmesi durumudur. Parmak tendon kopması, özellikle el cerrahisi bölümlerinde sık rastlanan bir durumdur. Parmak tendon kopması durumunda ilk yapılacak işlem olarak detaylı bir fizik muayene gereklidir. Çünkü parmak tendon kesilmelerinde veya kopmalarında sinir ve damarların da yaralanması ve kesilmesi aynı anda görülebilir. Bu tür parmak tendon kopmaları, çok fazla vakit geçmeden en fazla 15 gün içinde tedavi gerektiren bir durumdur. Bu süre uzadıkça tendonların yapılarında kısalmalar olacağı ve bu sebeple dikilmeleri zor hatta bazı durumlarda imkânsız hale gelecektir.

Parmak Tendon Kopması ve Tedavi Süreci

Parmak tendon kopmasında ameliyat oldukça önemlidir. Ameliyatın yanı sıra fizik tedavi de büyük bir öneme sahiptir. Yapılan parmak tendon kopması ameliyatı sonrasında hastaya yeterli fizik tedavi uygulanmazsa, tendonlar birbirlerine yapışarak hastanın hareketlerinde kısıtlamalar oluşabilir. Ameliyat sonrasında tekrar yapışan tendonların birbirlerinden ayrılması ve ikinci bir cerrahi operasyon gerektirmemesi adına fizik tedavi çok önemlidir. Tendonlar, insan vücut yapısında kemik ve kas arasında bulunan fibröz dokular olarak bilinmektedir. Kasların kasılması ile tendonların bağlı bulunduğu kemikleri çekerek eklemlerin hareket etmesini sağlar. Parmak tendon kopması genellikle yaralanmalar sonucunda ortaya çıkar. Ayrıca romatizmal hastalık olan gruplarda herhangi bir travma yaşanmadan tendonların kendiliğinden kopması da mümkündür. Ayrıca aşil tendonu da vardır ki bu tendonlar insanın baldır kemiğini topuk kemiğine bağlayan en güçlü tendonlardır ve insanın yürüme ve koşmasını sağlar.

Tendon Kopması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Parmak tendon kopması tedavisi genellikle açık ameliyat ile yapılır. Ancak günümüzde PRP (Platelet Rich Plasma) adıyla bilinen, kişinin kendi kanından hazırlanan trombositten zengin plazma ile yapılan ameliyatsız tedavi seçenekleri de mümkündür. Parmak tendon kopmalarında uygulanan PRP tedavisi yanı sıra alçı ve fonksiyonel rehabilitasyonlarla desteklenerek tedavi uygulanır. Daha sonra parmak tendon kopması, yapılan egzersiz tedavi uygulamaları ile kopan tendonların iyileşme süreçleri hızlandırılır. Parmak tendon kopmasında ameliyat yerine yapılan fonksiyonel tedavi ve PRP tedavisi, cerrahi tedavi sonrasında oluşacak komplikasyon ihtimallerini azaltarak iyileşme sürecini hızlandırır.

Parmak tendon kopmalarında ortopedi uzmanı ilk önce yarayı temizler ve enfeksiyon riskine karşı hastaya antibiyotik tedavisi başlar. Ayrıca bu işlemlerin yanı sıra yara içinde yabancı cisim olup olmadığına bakar ve gerekli olması durumunda hastaya tetanos aşısı uygular. Yapılan parmak tendon kopması operasyonlarından sonra el bileği atele alınarak hastanın 3-4 hafta kadar hareket etmemesi sağlanır. Daha sonra hasta fizik tedavisine alınarak kopan tendonların tam olarak işlev kazanması sağlanır. Parmak tendon kopması tedavisi sonrasında, dokularda oluşan hasarlar en az bir ay sonra tamamen iyileşir. Hasta bu süreçte ilk hafta dinlendirilmelidir.

Önemli Bilgiler ve Öneriler

Parmak tendon kopması tedavisinde dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır:

  • Erken teşhis ve tedavi, iyileşme sürecini hızlandırır.
  • Ameliyat sonrası fizik tedavi, tendonların tekrar yapışmasını önler.
  • PRP ve fonksiyonel tedavi yöntemleri, cerrahi komplikasyonları azaltır.
  • Enfeksiyon riskine karşı yaraların temiz tutulması ve antibiyotik kullanımı önemlidir.
  • Hastanın ilk hafta dinlenmesi, iyileşme sürecini olumlu etkiler.

Bu bilgiler ışığında, parmak tendon kopması tedavisinde profesyonel bir sağlık ekibiyle çalışarak doğru ve etkili bir tedavi süreci geçirmeniz önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Omuz Tendon Yırtığı Belirtileri ve Tedavisi

Omuz Tendon Yırtığı Belirtileri ve Tedavisi

Tendon Kopması Belirtileri ve Tedavisi

Tendon Kopması Belirtileri ve Tedavisi

El Tendon Kopması Belirtileri ve Tedavisi

El Tendon Kopması Belirtileri ve Tedavisi

Omuzda Tendon Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Omuzda Tendon Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Derin Tendon Refleksi Belirtileri ve Tedavisi

Derin Tendon Refleksi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Tendon İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Tendon İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Tendon Kopması Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Tendon Kopması Ameliyatı Riskleri ve Sonrası