Omuz Tendon Yırtığı Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Omuz Tendon Yırtığı Belirtileri ve Tedavisi

Omuz Tendon Yırtığı

Omuz tendon yırtığı, özellikle 65 yaş üstü bireylerde yaygın olarak görülen bir durumdur. Ancak, bu durum gençlerde de ortaya çıkabilir. Omuz tendon yırtıkları genellikle travma veya kırıklara bağlı olarak meydana gelir. Özellikle ev hanımlarında, aşırı ev işi yapmaktan kaynaklanabilir. Eğer tendon yırtığı büyükse ve hasta genç yaşta ise, ameliyatla müdahale büyük önem arz etmektedir. Ameliyat dışı tedavi yöntemleri ise fizik tedavi, egzersiz tedavisi, kortizon enjeksiyonu ve kıkırdak iğnesi yöntemleridir.

PRP Tedavisi

Son dönemde omuz tendon yırtıklarının tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem PRP (Platelet Rich Plasma) tedavisidir. PRP tedavisi, tendon yırtıklarının tedavisinde başarılı sonuçlar verir. PRP enjeksiyonları ile hastanın bu hastalıkla ilgili semptomları azaltılarak yırtığın ilerlemesi durdurulur. PRP tedavisinin diğer yöntemlerden farkı ise tek veya iki seferde uygulanabilmesidir.

Omuz Bölgesindeki Eklem Hastalıkları

Omuz bölgesindeki eklem hastalıkları, orta ve ileri yaşlarda görülen ve en sık rastlanan kas-iskelet sorunlarından biridir. Omuzda en sık yaşanan sorunlar, tendon sıkışması sendromu ve buna bağlı olarak gelişen tendon yırtıklarıdır. Tendon romatizmaları, donuk omuz ve bursitler ileri yaşlarda kireçlenme ile karşımıza çıkabilir.

Omuz Tendon Yırtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu tedaviler içerisinde son dönemde sıkça kullanılan PRP enjeksiyon yöntemini anlatacağız. PRP tedavisi, başlangıçta kozmetik amaçlı üretilen bir ürün olsa da, tendon yırtıklarında oldukça etkili bir yöntemdir. PRP enjeksiyon yöntemi, son dönemdeki kas-iskelet sistemi hastalıkları üzerinde iyileştirici etkisi kanıtlanmış bir yöntemdir. Bu yöntemde ilaç, hastanın kendi kanından hazırlanır ve hastaya özel yapılmaktadır. PRP enjeksiyonu, hastanın kendi damar yolundan yaklaşık yirmi cc kan alınarak özel pıhtılaşma önleyiciler ile ilaç ihtiva edilir. Alınan kan tüp içerisine konulduktan sonra özel bir döndürme yöntemi ile işlemden geçirilir. Bu işlem bittikten sonra kanın diğer hücreleri tüpün dibine çöker ve üzerinde trombositten zengin plazma sıvısı kalır. Bu özel yöntem sayesinde bu sıvı enjektöre çekilir. En son olarak da plazmaya trombositleri aktive edecek ilaç eklenerek PRP enjeksiyonu hazırlanmış olur. Hazırlanan PRP enjeksiyonu, hastaya birer ay ara ile iki seferde uygulanır. İlaç, omuz tendon yırtığında yırtığın bulunduğu yere ve tendinitlerde tendon çevresine yapılır. Bu yöntem, hastalığın yeniden nüks etmemesi için kullanılmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tendon Kisti Belirtileri ve Tedavisi

Tendon Kisti Belirtileri ve Tedavisi

Tendon Kopması Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Tendon Kopması Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Tendon Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Tendon Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Parmak Tendon Kopması Tedavisi

Parmak Tendon Kopması Tedavisi

Omuzda Tendon Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Omuzda Tendon Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Tendon Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Tendon Ameliyatı Riskleri ve Sonrası