Aşil Tendonu Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Aşil Tendonu Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Aşil Tendonu Zedelenmesi

Aşil tendonu, vücudumuzdaki en büyük tendondur ve ayak topuğunda bulunur. Yunan mitolojisinde Aşil, koşmada tüm insanları geçebilir ve sadece topuğundan incinebilirdi. Bu yüzden ayak topuğunu baldır kaslarına bağlayan tendon, aşil tendonu olarak tanımlanmıştır. Oldukça yüksek miktardaki güce karşı koyması mümkündür. Ancak tendonun aşırı kullanımında, aşil tendonu zedelenmesi yani aşil tendiniti sorunu yaşanabilir. Bu durum, daha çok profesyonel sporcularda ve hafta sonları koşan kişilerde görülür. Aşil tendonu yırtılması, inflamasyonu ve zedelenmesi bu kişilerde sıkça görülür.

Aşil Tendonu Zedelenmesini Tetikleyen Olaylar

  • Koşma hızında ya da kat edilen mesafede ani artış olması
  • Normal çalışma düzenine yokuş çalışmaları ya da merdiven çıkma gibi çalışmaların eklenmesi
  • Ayağa fazladan efor yükleme, baldır kasının aniden, sertçe kasılmasına yol açan travmalar
  • Dinlenmenin ardından oldukça hızlı hareket etmek
  • Doğal esnekliği olmayan baldır kasının gereğinden fazla kullanılmasıyla ortaya çıkan etkiler

Aşil Tendonu Zedelenmesinde Görülen Belirtiler Nelerdir?

Aşil tendonu zedelenmesi, çok ciddi derecede ağrıya neden olur. Özellikle koşma ve egzersiz sonrasında başlayan ve giderek kötüleşen bir ağrıyla kendini gösterir. Aynı zamanda bacakta dikkat çekici şekilde his kaybı olabilir. Koşmadan 1-2 saat sonra, aşil tendonu boyunca zaman zaman şiddetli ya da lokalize olmuş ağrı epizotları olabilir. Sabahları aşil tendonunun topuk kemiğiyle bağlandığı yerden az yukarıdaki bölgede aşırı hassasiyet oluşması ve şişmeler görülebilir. Kasın kasılmasıyla birlikte tendon ısınırken, genel anlamda sertliğin azalmış olması da aşil tendonu zedelenmesinin belirtileri arasındadır.

Aşil Tendonu Zedelenmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi, aşil tendonu zedelenmesinin derecesine göre yapılır. Ancak tedavide genel olarak uygulanan bazı yöntemler bulunmaktadır. Bunlar;
  • En az 1 hafta egzersiz ve koşmaya ara verme, istirahat etme ya da yapılan egzersizleri aşil tendonunu germeyecek basit olanlara çevirme
  • Steroid içermeyen anti-inflamatuar ilaç tedavisi
  • Kası destekleyici topuk desteği ya da tabanlık kullanma, tendon gerginliğini azaltan ortezler kullanma
  • Masaj, germe, ultrason
  • Ayağın ön tarafındaki kas grubunu, fleksör kasları uzatan uygun egzersizlerin yapılması
  • Aşil tendonunun hareketlerini kısıtlayıcı özel bir bandaj kullanımı
Aşil tendonu zedelenmesinde cerrahi girişim en son tercih edilen tedavi yöntemidir. Ancak tendon ile çevresinde onu örten kılıfta sürtünme oluyorsa, buradaki doku kalınlaşır ve fibröz doku meydana gelir. Bu dokunun çıkarılması ve oluşan bir yırtığın tamir edilmesi açısından cerrahi iyi bir tercih olabilir. Aşil tendonu zedelenmesinde iyileşme yavaş olur, bazen geçici alçı uygulamaları yapılabilir. Aynı zamanda kas zayıflamasını önleme amacıyla rehabilitasyon programı uygulanabilir.

Aşil Tendonu Zedelenmesi Önlenebilir Mi?

Aşil tendonu zedelenmesi tamamen önlenemeyebilir. Fakat zedelenmeyi azaltacak önlemler alınabilir. Bu nedenle koşu ayakkabılarının özenle seçilmesi gerekir. Topuğu vurmayan, destekleyici olan ayakkabılar giyilmelidir. Aynı zamanda ortotik kullanarak topuk kemiğini hafif bir pozisyon değişimiyle düzenleyebilirsiniz. En önemli unsur, herkesin sınırlarını bilmesi ve buna uygun bir program uygulamasıdır.

Koşudan önce aşil tendonunun yavaş şekilde ısınmasını sağlamak, yani yürüme ve gerinme hareketlerinin yapılması gerekir. Bu yapacağınız kısa bir çalışma, aşil tendonu zedelenmesini tedavi etmek için aylarca uğraşmaktan daha iyidir. Baldır kaslarının gerilmesi ve güçlendirilmesi de önemlidir. Koşma mesafesinin ağır ağır arttırılması, tepe koşularından ve yorucu çalışmalardan kaçınılmalıdır. Ayrıca ağır egzersizler sonrası dinlenme için yeterince zaman ayrılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni