Omuzda Tendon Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi
20 Haziran 2024

Omuzda Tendon Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Omuzda tendon zedelenmesi, omuzun yuvasında kalmasına yardımcı olan tendonlarda meydana gelen bir durumdur. Omuz, üç kemikten oluşur: üst kol kemiği, kürek kemiği ve köprücük kemiği. Omuz eklemi, yapısı itibariyle top ve soket türü bir eklemdir. Üst kol kemiğinin baş kısmı, kürek kemiğindeki glenoid adı verilen sığ yuvayla eklemleşir. Rotator manşet, omuzun yuvasında kalmasına yardımcı olur. Bu kısım, omuzun etrafında yer alan dört adet kasın tendon kısımlarının birleşmesiyle oluşur. Bu kaslar supraspinatus, infraspinatus, teres minor ve subskapularis olarak adlandırılır. Bu kaslar, kolu yukarı kaldırmayı ve döndürmeyi sağlar.

Omuzda tendon zedelenmesi, "Rotator manşet yırtığı" olarak da adlandırılmaktadır. Gençlerde ve sporcularda daha çok ani bir hareket sonucu oluşabilir. Bu durum, aşınma ile başlayabilir ve bu bölgedeki stres devam ettiği sürece ilerleyebilir. Yaşlanmayla birlikte rotator manşet tendonlarındaki kan akışı da azalır. Kan akımının azalması nedeniyle vücudun doğal tamir mekanizmaları harekete geçip zedelenmeyi onarmakta yetersiz kalır. Bunun sonucunda iyileşemeyen yırtık ilerler ve tam yırtık halini alır.

Omuzda Tendon Zedelenmesi Belirtileri Nelerdir?
  • Baş üstüne doğru yapılan hareketlerde daha fazla olmak üzere, tekrar eden sürekli omuz ağrısı.
  • Yüksek bir yere bir şey koyarken ya da spor sırasında omuz hareketi esnasında ağrı veya harekette kısıtlama.
  • Gece ağrıyan tarafa doğru yatıldığında üzerine yatmayı engelleyen ağrı.
  • Tişört giymek için kolumuzu kaldırdığımızda meydana gelen güçsüzlük.
  • Omuz hareketleri sırasında omuz başının olduğu yerden gelen tıkırtılar.

Omuzda Tendon Zedelenmesi Tanısı Nasıl Konulur?

Yukarıdaki belirtilerden herhangi birisi sizde mevcutsa en kısa zamanda doktorunuza başvurun. Rahatsızlığın öyküsü, dikkatli ve ayrıntılı bir fizik muayene ile büyük ölçüde ortaya çıkar. Ancak kesin bir tanı ve tedavi planlaması için doktorunuz sizden röntgen, ultrason ve MR tetkiki isteyecektir. Röntgen incelemesi kemik kaynaklı bulguların ortaya çıkmasında yararlı olacaktır. Ancak omuzda tendon zedelenmesinin direkt izlenebildiği MR ve ultrasonografi gibi tetkikler kesin tanı ve tedavinin gidişatı için gereklidir.

Omuzda Tendon Zedelenmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Omuzda tendon zedelenmesinde tedavinin amacı, ağrıyı ortadan kaldırmak ve fonksiyonu yeniden kazandırmaktır. Hastalığın tedavisi için birçok seçenek vardır ve her hasta için bu seçenekler farklıdır. Tedavinizi oluştururken doktorunuz yaş, cinsiyet, hareket düzeyi, genel sağlık durumu ve yırtığın şeklini dikkate alıp en uygun tedavi şekline karar verecektir.
  • İlaçlar
  • Yapılan aktivitelerde değişiklik
  • İstirahat
  • Güçlendirme egzersizleri ve fizik tedavi
  • Steroid enjeksiyonu
Steroid enjeksiyonları, cerrahi dışı yöntemler işe yaramazsa devreye girmektedir. Cerrahi müdahalenin gerekmesi için ağrının ortalama 6-12 ay kadar sürmesi, yırtığın 3 cm'den büyük olması ve kolda ileri derecede fonksiyon kaybı olması gerekir. Omuzda tendon zedelenmesi cerrahisinde genellikle uygulanan yöntem, tendonun kopmuş olduğu bölgeye yani humerus başına dikilmesidir. Tamir açık, mini açık ve tam artroskopik tamir olarak yapılır. Operasyon genellikle günübirlik yani hastanede yatmayı gerektirmeyen bir işlemdir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni