Tendon Yapışması Belirtileri ve Tedavisi
22 Haziran 2024

Tendon Yapışması Belirtileri ve Tedavisi

Tendon Yapışması

İnsan vücudunda çeşitli tendonlar ve bağlar bulunmaktadır. Kasları kemiklere bağlayan bu bağlara tendon denir. Tendonlar farklı şekillerde ve büyüklüklerde olup, düz veya yuvarlak bir yapıda olabilirler. Bazen kasların kendi yapıları içerisinde de bulunabilirler. Bilindiği üzere tendonlar kas ve iskelet sistemi içerisinde çok önemli bir role sahiptirler. Tendonların görevi, kasın karşı durduğu ağırlığın yükünü eklem hareketlerinin gerçekleşmesi için sert olan kemik yapısına iletmektir. Tendonlar kaslardan daha güçlüdür. Özellikleri arasında yoğun baskılara ve gerilimlere dayanabilme kapasitesi bulunur. Ayrıca tendonlar darbe emici olarak da önemlidir. Genellikle postürü korumaya yararlar. Bu amaçla kasları dar bir alandan çekmeye yarar ve kasların çekme yönünü değiştirmesine olanak verir. Bu sayede belli bir mesafeden kasa kumanda edebilmesini sağlar. Tendonlar, kaslara ve ekleme en uygun olan uzaklıkta bağlanırlar. Bu mesafe aralığında kasların normal olandan fazla uzamasına veya doğal halinin bozulmamasına olanak tanırlar. Kas tendonlarına bağlı hareket aralıkları ve tendona uygulanan güç, tendonun hareket ekseninde bulunan kas liflerine ait oryantasyonu belirler. Kas liflerinin boydan sıralanışı arttıkça, tendonların ve kasların hareket aralığı da artar. Tendonlar, kasların bitiş noktalarına yapışmadan önce "kiriş" adı verilen yapılara dönüşür. Bu tendonlar kol, parmak ve el hareketini sağlayan yapılar olarak görev yapar. Sonuç olarak, tüm bulgular birleştirilerek hangi yapıların yaralandığı ve kesildiği belirlenir ve tedavi edilir.

Tendon Yapışması ve Yaralanması

Genellikle tendon yaralanmaları kesici ve delici yaralanmalar sonucunda gelişir ve tendon fonksiyonunu kaybeder. Romatizmal hastalıklardan kaynaklanan tendon yapışması, herhangi bir travma yaşanmadan da kopabilir. Ortopedi uzmanları, tendon kesisini anlamak için hastadan parmağını oynatmasını ister. Eğer hasta parmağının en uç kısmını oynatamazsa, tendonun kopuk olduğu belirlenir. Ancak hasta bütün parmaklarını bükebilir, fakat bu bükme durumunda fazla ağrı yapar. Bu durumda hastanın önce açık yarası yıkanır ve temizlenir. Sonrasında enfeksiyon durumuna göre antibiyotik tedavisi verilir. Bu aşamadan sonra yara içerisinde yabancı bir cisim olup olmadığına bakılır. Gerekli olursa tetanos aşısı da yapılabilir. Tendon yaralanması her bakımdan cerrahi bir tedavi gerektirir. Tendon tedavisinde fizik tedavi de uygulanır ve bu tedavi tendonun yeniden işlevini görmesini sağlar.

Tendon Yapışması ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tendon kesileri için tek tedavi yöntemi tendon ameliyatıdır. Buradaki en önemli kısım, ameliyatın bir hafta gibi kısa bir sürede yapılmasıdır. Aksi takdirde tendonun boyu kısalır ve iki tendon ucu bir araya getirilemez, bu da tedaviyi imkânsız hale getirir. Bu durumda araya bir tendon protezi takılır ve protezin yerleşmesi için altı ay kadar bir süre geçmesi gerekir. Bu süreden sonra hasta ameliyata alınır ve vücudun başka bir yerinden alınan tendon, protezin yerine takılır. Bu tendonun tekrar birleşmesi için altı hafta kadar bir süre gereklidir. Bu süreçte hastanın ani hareketlerden kaçınması önemlidir çünkü bu durum tendonu tekrar koparabilir. Ayrıca dikişlerin açılmasını önlemek için atel kullanılır ve bu atel altı hafta kadar kullanılır. Tendon cerrahi müdahale sonrası iyileşme açısından beslenme çok önemlidir. Bu nedenle doku arasındaki kan ve hücre akımı ile epitenon ve endotenon yolu ile sinovyal bir sıvı akımı gerçekleşir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Suat gurhan

15 Nisan 2024 Pazartesi

Tendon kesigi ameliyatından sonra derinin tendona yapışmış bu deri yapisikligi nasıl geçer yada geçer mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Suat gurhan,

Tendon kesisi ameliyatı sonrası deri yapışmaları zaman zaman meydana gelebilir. Bu durum genellikle fizik tedavi ve rehabilitasyon ile iyileştirilebilir. Fizyoterapistiniz size uygun egzersizler ve germe hareketleri önerebilir. Bunun yanı sıra, doktorunuzun önerebileceği bazı topikal kremler veya tedavi yöntemleri de işe yarayabilir. Ancak en doğru ve etkili tedavi yöntemini belirlemek için bir ortopedi uzmanı veya el cerrahı ile görüşmenizi tavsiye ederim. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Tendon Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Tendon Ameliyatı Riskleri ve Sonrası